lördag 28 november 2009

Nästa "avslöjande" måste bli grymheterna inom kyckling- och äggindustrin!

Vilda hönor (om de nu finns nåra sånna?) är/var som alla andra fåglar – de lägger ägg på våren för att under sommaren ruva fram en kull med ungar som de sedan tar hand om. Inom den moderna äggindustrin har man påverkat hönsens biologi, genom avel och ljusprogram, så att de värper året om. Det här är helt onaturligt och det sliter oerhört mycket på hönan. Hon får kalkbrist av att producera så många äggskal, vilket leder till benskörhet. Många hönor bryter ben och vingar, både under tiden de lever och vid infångning och transport till slakteri.

Vad de flesta inte känner till, är att ca. 5,7 miljoner nykläckta tuppkycklingar dödas i Sverige varje år bara p.g.a. att de är hanar. Tuppkycklingar är för värphöns- och äggproducenten helt värdelösa eftersom tuppen inte kan lägga ägg. Det lönar sig inte heller att föda upp tuppkycklingarna till mat, eftersom de är väldigt mycket magrare och växer långsammare än de kycklingar som föds upp till slakt. Värphönorna har avlats för intensiv äggproduktion, och för att vara så små och billiga i drift som möjligt. Därför är även deras bröder förhållandevis små och spinkiga. När värphönorna slaktas används deras magra kroppar knappast heller till mat, möjligen hönsbuljong.

Tuppkycklingarna dödas max. 1 dygn gamla genom ”gasning” eller genom nedmalning levande i en köttkvarn s.k. maceration. År ut och år in pågår denna fruktansvärda masslakt av värnlösa små kycklingar. Till och med som vegan kan det vara svårt att inte ”tvingas” vara delaktig i detta ”meningslösa” dödande. 8 av 10 s.k. vegetariska färdigprodukter innehåller ägg och främst då äggvita. I de populära Quorn-produkterna används t.ex äggvita som bindemedel. Spelar inte heller någon roll om äggen är från s.k. frigående-, sprätt-, Krav- eller burhöns. Värphönorna kommer alla från samma värphönsuppfödare som alla dödar ”överflödiga” och ”värdelösa” tuppkycklingar.

Om inte ny teknik för könssortering av ägg kan göra så att bara hönskycklingar kläcks, verkar enda sättet att idag få bort problemet med masslakt av tuppkycklingar vara, att helt enkelt sluta producera och konsumera ägg. Tyvärr är det nog så att först när typ ”Uppdrag granskning” visar bilder inifrån en värphönsfabrik kan man kanske vänta sig några massprotester från allmänheten. Tror inte heller att någon tillåts filma inifrån dessa fabriker som ostört år ut och år in tillåts fortsätta med sin verksamhet. Har själv förgäves via e-mail försökt få upplysningar från dessa uppfödare. De skiter fullständigt i att svara.

Ägget tillhör hönan och vi har ingen rätt att ta det ifrån henne. Oavsett om hon lever ett bra liv eller inte, är det min ståndpunkt som vegan, att ägg gör sig bäst som blivande kycklingar, inte som människomat.





Ovanstående text skickades in som insändare till SmålandsTidningen påsken 2009. Man vägrade publicera texten med motiveringen att jag for fram med osanning. Så grymma kan vi väl inte vara att små gulliga kycklingar malas ner levande? Har även vid flertal tillfällen fösökt få faktauppgifter från Sveriges ledande värphönsproducent Gimranäs AB. Dom vägrar att svara på mina mail!

Läs även utomordentliga "Hönan eller Ägget - En genomlysning av äggindustrin"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar